Básnická stezka Morava - Slovensko

V letech 2017-2019 byl realizován můj nápad - založení básnické stezky. Poezii se věnuji již třetí desetiletí a stále mě fascinuje alchimie slov, díky které se dají mistrným způsobem přetavit důležité hluboké životní zkušenosti a postřehy na témata, o kterých lidé většinou raději mlčí, neboť z určitých zkušenbostí majhí spíše jakousi posvátnou hrůzu. Kdežto básník má odvahu, a schopnosti hluboké zážitky skrze konkrétní slova ukázat a přednést světu.

Proto jsem stále přesvědčena, že poezie má své důležité místo z hlediska umění právě v dnešní době, kdy jsme svědky krize základních lidských hodnot.

Také proto jsem iniciovala založení básnické stezky v našem regionu jihovýchodní Moravy. Bez spolupráce dvou starostů - by se to však neuskutečnilo, protože se z toho stal projekt na dotace z EU - příhraniční spolupráce. Byla to krásná činnost, a dodnes má význam. Na slovenské straně pan starosta obce Lubina - pod Javořinou vodí po této stezce - po pěti zastaveních žáky středních a základních škol, aby jim připomněl národní sebevědomí a ukázal jim básně ..Hurban, Hodža, Štefánik. Verše těchto národních ymslitelů jsou vygravírovány na deskách velikosti A4 a vsazeny do hrubých pískovcových kamenů. Další 4 zastavení jsou na naší moravské straně u řeky Olšavy, 2 km od Uherského Hradiště - městys Kunovice.

1 Líbí se

Děkuji za informaci, napíšete něco více, kde lze najít popis, trasu, fotky…? Děkuji.